La creació d’itineraris pedagògics, com el que hi ha a Alcover al Mas de Forès, és una forma d’entendre la importància de la gestió forestal sostenible.

La crisi energètica i de matèries primeres ens ha fet recuperar una part de l’interès de la societat cap al món forestal. S’espera una gran demanda de fusta per a la construcció, i el més lògic seria que es donés resposta amb un producte transformat procedent dels boscos locals.

Catalunya té 2 milions d’hectàrees de territori forestal, que representa el 63% de la superfície catalana i no ha parat de créixer des del progressiu abandonament del sector primari. El bosc cada any avança a un ritme de 8.000 noves hectàrees i acumula 3 milions de tones noves de massa forestal, de les quals avui només som capaços d’aprofitar 1 milió de tones anual. És a dir, els aprofitaments anuals de fusta i llenya només absorbeixen el 28% del creixement de bosc, amb la qual cosa cada any s’acumulen 2 milions de tones noves.

Davant el risc recurrent de registrar incendis, cal insistir que la millor resposta és la seva gestió sostenible i convertir-ho en una oportunitat per desenvolupar l’economia forestal.

Un article de Ramon Puig https://www.diaridetarragona.com/opinion/la-mirada/per-la-gestio-sostenible-dels-boscos-es-el-moment-d-impulsar-la-industria-forestal-mo13590905

Itinerari pedagògic i sensorial d’Alcover per interpretar l’entorn des de la relació de l’ésser humà i la natura

Boscat es una federació d’associacions de propietaris forestals d’arreu de Catalunya, amb àmplia representació tarragonina, en la qual una de les seves activitats és la conscienciació de la necessària gestió del bosc. Al Mas de Forès, gestionat per la Fundació Ginac, hi ha creat un itinerari pedagògic, obert a la ciutadania, i del que tenen cura les persones del Centre Ocupacional de la Fundació, que ofereix llocs de treball i inserció social a persones amb discapacitat, amb suport i la creació d’ocupació per a aquests col·lectius.

Es tracta d’un itinerari autoguiat, circular, pedagògic i didàctic, que s’integra en l’exposició del Museu de El Molí de Dalt de Mas de Forès d’Alcover, per interpretar l’entorn des d’una dimensió històrica i patrimonial de la relació de l’ésser humà i la natura. 

El recorregut s’inicia al Molí de Mas de Forés, continua per la séquia, arriba fins a l’encreuament quasi a tocar de la Parada Fonda on el camí travessa amb el Riu Glorieta i torna pel sender fins a arribar a Mas Forés. El visitant  podrà  observar l’entorn natural i aprendre  en què consisteix la gestió del bosc multifuncional amb adaptació a l’actual context de canvi climàtic. També podrà sentir el bosc a través dels seus peus seguint la proposta sensorial que es trobarà a mig camí.

Creat pel Boscat amb l’ajuda del Centre Especial de Treball de la Fundació Ginac i el suport de la Diputació de Tarragona a les Muntanyes de Prades, el projecte forma part de la proposta del Museu d’Alcover, i ens convida reflexionar sobre com és d’important recuperar i mantenir l’equilibri sistèmic que durant segles ha caracteritzat la vall.

Deixa un comentari