Projecte reWINE. Reutilització d’ampolles de vidre al sector vitivinícola del sud d’Europa

La setmana passada es presentà el projecte reWINE que té com a principal objectiu el de demostrar la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vinícola de Catalunya.

El projecte involucra consumidors, cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores, botigues i deixalleries per fer una prova pilot de la reutilització d’ampolles de vi, des del seu rentat, etiquetatge, embotellament i distribució al mercat fins a la seva recol·lecció.

Cada any es consumeixen 147.000 tones d’ampolles de vi a Catalunya, el 43% de les quals no es reciclen

La reutilització, tot i ser una prioritat en la jerarquia europea de residus es troba en clar retrocés a Catalunya, així segons dades d’ADISCAT, els envasos retornables només representen un 19% del total d’envasos del mercat i limitat al sector de l’hostaleria.

Els envasos de vi actualment no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució, ni tant sols en hotels, restaurants i càterings, com passa en altres sectors de begudes, com els envasos de refrescos o cerveses.

Per això, el projecte reWINE pretén identificar les oportunitats i barreres de la reutilització d’ampolles de vi, a través de dades experimentals que permetin assegurar la seva viabilitat tècnica, sanitària i de qualitat i avaluar si pot ser una solució rendible per les empreses i el medi ambient.

La indústria del vi és una de les més afectades pel canvi climàtic, ja que la vinya i la qualitat del vi depèn en gran mesura de les condicions atmosfèriques. Per això s’han d’implementar noves tècniques i estratègies per reduir la petjada de carboni.

Objectius específics:

  1. Fomentar la reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.
  2. Contribuir a crear consciència i assolir els objectius qualitatius i quantitatius de prevenció de residus, tant en la legislació catalana i europea.
  3. Identificar les barreres i les oportunitats de reutilització de l’ampolla de vidre en el sector del vi, així com avaluar els aspectes ambientals, econòmics i tècnics involucrats.
  4. Fomentar la transferència de l’experiència a altres contextos geogràfics i econòmics.
  5. Construir una xarxa de reutilització entre els diferents grups d’interès.

El projecte preveu recuperar unes 100.000 ampolles, que es portaran a la planta de rentat i començaran de nou el cicle. D’aquesta manera, s’evitaran aproximadament 45 tones de residus d’envasos de vidre. S’espera finalitzar la prova pilot el juny del 2019.

S’espera poder estendre el sistema de reutilització d’ampolles al territori català i a altres regions vinícoles de l’Estat espanyol, impulsant la participació d’empreses i administracions.

UNEIX-TE!!

El projecte també et convida a participar a la prova pilot  i contribuir a la reutilització d’ampolles! Si ets un celler, un comerç, un restaurant o una deixalleria només has d’omplir aquest formulari i es posaran en contacte amb tu: http://www.rewine.cat/ca/uneix-te

Més info:

Daniel Calveras. Medi Ambient Fundalis.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: