El menjar no es llença!

Ho sentim des de petits, però segons dades de l’estudi “Diagnosi del Malbaratament Alimentari a Catalunya”, de la Universitat Autònoma de Barcelona, corresponents a l’any 2010, cada català malbarata prop de 35 kg de menjar a l’any, 96 grams diàriament. El 6,3% del total de residus municipals de Catalunya són aliments que es llencen. Per tant, un ús eficient dels aliments podria reduir un 6,3% la quantitat de residus municipals.

A nivell domèstic ens hem de plantejar què ens fa malbaratar aliments i com podem evitar-ho.

– Planificar les compres, sobretot el productes frescos, afavorint la rotació i l’ordre en el emmagatzematge per consumir el que es farà malbé més aviat.

– Conèixer la diferència entre “data de caducitat” i “consum preferent” pot evitar que llencem aliments en bon estat.

    * Data de caducitat: l’aliment comença a fer-se malbé i és possible que, si deixem passar molts dies, en senti malament. S’ha d’anar amb molta cura amb els aliments caducats, especialment els ous.

    * Data de consum preferent: indica una data a partir de la qual l’aliment comença a perdre sabor o olor, però no vol dir que ens hagi de fer cap mal. Ens els podem menjar tranquil·lament.

Més informació sobre la data de caducitat dels aliments

– Cuinar la quantitat que necessitem i aprofitar les restes, congelant-les o transformant-les per aprofitar-les en una altra elaboració. Fer croquetes, canalons, acompanyaments, com feien les nostres àvies.

– Conservar els aliments. Conservar-los correctament a la nevera o rebost pot allargar la seva vida útil, pel que fa als aliments frescos les conserves ens permeten gaudir més temps dels productes de proximitat que hem comprat en el seu moment òptim durant més temps. Conserves al buit, amb oli, salaons podem dedicar-hi u dia i gaudir-ne tot l’any.

motius_c

A nivell de la distribució s’estan extenent programes de minves d’aliments frescos que gestionats a temps es poden distribuir mitjançant el Banc d’Aliments Frescos.

Un exemple és el programa, liderat per l’Ajuntament de Reus, projecte pilot de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per estudiar l’evolució de la disminució de residus gràcies a la recuperació dels aliments i la possible aplicació en d’altres indrets de Catalunya. Gràcies a aquesta iniciativa, s’han repartit en un any 137 tones de menjar a 3.600 persones necessitades. El programa de recuperació d’aliments frescos de Reus permet aprofitar el 80% dels productes que abans es llençaven.

Escola de Turisme del Baix Penedès
Advertisements

One Response to El menjar no es llença!

  1. Retroenllaç: DMMA. L’impacte dels aliments i dels hàbits alimentaris. | Bloc de medi ambient de Fundalis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: