La sorra de platja, un recurs natural “en perill d’extinció”!!

Sovint quan es parla dels impactes que l’home produeix sobre el medi ambient, a tothom ens venen al cap aspectes com el canvi climàtic, la contaminació o escassetat d’aigua, els residus, la contaminació de l’aire, la pèrdua d’espècies animals i vegetals, els incendis, la deforestació, les explotacions mineres, … Però pocs hem pensat mai que el consum de sorra de platja fos un dels recursos naturals més amenaçats de tot el planeta i que això pot tenir conseqüències devastadores per a l’home i el medi ambient!

Sí que havíem sentit a parlar de la regressió de la sorra de certes platges, però causada per l’increment del nivell del mar i per certes construccions de ports i esculleres artificials. Però pocs sabíem que aquesta regressió té orígens més amplis i greus i que afecta a tot el planeta, i que converteix el consum de sorra en un dels impactes ambientals més grans causats per l’activitat humana i el seu desmesurat creixement.

La sorra no és només el lloc on molta gent estira la tovallola a l’estiu per prendre el sol, és també el principal component del formigó amb el qual es fan edificis, es fan ponts, ports, viaductes, etc. Fins i tot és un dels principals components dels jardins i espais verds urbans, formant part del substrat de les gespes, del paviment dels parcs i places toves o dures, etc.

sorra

Però la sorra, en la forma, mida i estructura que és més útil per a l’home, és un recurs finit, originat a través de processos erosius i de transport fluvial que dura milers d’anys, des de les muntanyes cap al mar, on ha format deltes i platges, on estirem la tovallola però també on hi construïm el més a tocar de l’aigua possible, edificis, hotels, cases, ports esportius, carreteres, vies de tren, esculleres, que consumeixen a la vegada sorra per al seu formigó. Construccions que a més a més, sovint impedeixen el normal funcionament de la dinàmica natural del moviment de la sorra a les platges, provocant-ne sovint la seva ràpida erosió, tal com ja passa a molts punts del litoral català, especialment al Maresme.

I, per acabar-ho d’adobar, a tot això cal afegir-hi dos factors agreujants més: Un és el fet que tots els rius del món tenen múltiples preses que retenen les aigües i les seves sorres, impossibilitant els processos naturals d’aportació de nova sorra cap al mar. I l’altre és el canvi climàtic, que anirà fent pujar el nivell del mar i erosionant la cada cop més escassa sorra de les platges.

Es pot dir doncs que la sorra de platja, és un recurs natural “en perill d’extinció”.

Tot això i més, està molt ben explicat al següent documental:

http://www.tv3.cat/videos/4698072/La-guerra-de-la-sorra

Daniel Calveras. Medi Ambient Fundalis

Anuncis

One Response to La sorra de platja, un recurs natural “en perill d’extinció”!!

  1. Retroenllaç: Una vegada hi havia una costa daurada… | Bloc de medi ambient de Fundalis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: