Un aire més net per a tothom

A la vida un pot decidir sobre moltes coses. Relacionat amb la salut i el benestar, un pot decidir sobre la seva dieta, per exemple. O bé pot decidir evitar banyar-se en un lloc on s’informa que l’aigua està bruta i contaminada. En la vida un pot decidir sobre moltes coses, però n’hi ha una sobre la que una persona sola no pot triar: la respiració i l’aire que respirem.

Us recomano aquest vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=UeqkQjGa634

We all need clean air

L’aire és una cosa que no podríem viure sense ell. I la qualitat de l’aire és de gran importància ja que una mala qualitat de l’aire – incloent les emissions de partícules fines – representa un risc important per a la salut pública i el medi ambient en què vivim.

Una persona sola no pot triar, però entre tots sí que podem fer que l’aire que respirem no afecti la nostra salut ni el medi ambient.

Per això, malgrat per aquí no se’n parli massa, aquest any i aquests dies algunes institucions i ciutats europees i dels Estats Units, estan portant a terme diverses iniciatives, projectes i canvis interessants, amb l’objectiu de triar un aire més net per tothom. Vet-ho aquí alguns exemples:

– Del 26 al 30 de maig, es celebra a Ginebra el 60è congrés de l’Associació Internacional de Transport Públic, on s’hi debaten les tendències per potenciar la mobilitat sostenible els pròxims anys, amb una fita molt clara: l’estratègia PTx2, que pretén duplicar globalment la quota de mercat del transport públic el 2025 i disminuir així la dependència del vehicle privat.

– La Comissió Europea ha anunciat que aquest any 2013 vol que sigui “l’any de l’aire“, i del 4 al 7 de juny, a Brussel·les, celebra la Setmana Verda sota el lema “Un aire més net per a tothom“.

– La ciutat de Milà, coneixedors que els vehicles dièsel són un focus important de contaminants, sobretot de partícules en suspensió, NOx i CO2, està portant a terme diverses iniciatives com la instal·lació de filtres de partícules en vehicles dièsel; la potenciació de combustibles alternatius com el metà o el GLP (Gas Liquat del Petroli); o un modern sistema de control i seguiment dels vehicles que circulen pels carrers de la ciutat. O a Holanda, que busquen formes innovadores per reduir les emissions del sector agrícola, com ara rentadors d’aire (que disminueix el nivell de les emissions d’amoníac en un 85%) i les cassoles d’abonament (de recollir i separar fems).

Us recomano aquest vídeo: http://www.tvlink.org/mediadetails.php?key=ef0baad19994d37d0977&title=Taking+care+of+the+air+we+breathe&titleleft=Environment

– A Nova York, una ciutat de referència mundial per a molta gent, aquesta setmana ha inaugurat el seu propi sistema de “Bicing”, el Citi Bike, un sistema de bicis compartides que comença ja amb més de 16.000 abonats i la possibilitat de ser utilitzat també pels visitants i turistes.  https://citibikenyc.com/

Bicis compartides a NYC

Altres fonts i enllaços recomanats:

http://horapunta.tmb.cat/seccio/actualitat/futur-mobilitat-urbana-es-discuteix-ginebra

http://greenweek2013.eu/

http://ec.europa.eu/environment/air/review_air_policy.htm

http://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/air/en.pdf

 

Daniel Calveras. Medi Ambient Fundalis.

2 Responses to Un aire més net per a tothom

  1. Retroenllaç: DMMA. El consum d’energia i les emissions. | Bloc de medi ambient de Fundalis

  2. Retroenllaç: Nou aparcament de bicicletes a la Fundació Santa Teresa | Bloc de medi ambient de Fundalis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: