Una espècie d’ocell amenaçada a Catalunya nidifica a la platja de Coma-ruga

El Departament d’Agricultura i l’Ajuntament del Vendrell treballen en la protecció del corriol camanegre, que viu exclusivament al litoral.

S’està protegint amb uns tancats la part de la platja de Coma-ruga on aquests dies es reprodueix l’espècie.

Efectius del Cos d’Agents Rurals fan un seguiment acurat de les parelles i duen a terme una vigilància més intensa per protegir les nidificacions

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i l’Ajuntament del Vendrell han presentat els treballs que porten a terme per a protegir el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), una espècie amenaçada que nidifica exclusivament al litoral.

El corriol camanegre és una espècie amenaçada a Europa i considerada vulnerable a Espanya i a Catalunya. Els últims anys s’ha extingit a part de la seva àrea de distribució al nord d’Europa, i a Catalunya es troba en franca regressió a conseqüència de la transformació del seu hàbitat principal, que són les platges.
Aquesta és una bona oportunitat per desenvolupar activitats d’educació i sensibilització ambiental sobre els valors naturals de les platges. I suposa també un atractiu més per afavorir un turisme de qualitat cada cop més sensible vers els aspectes ambientals.
Nueva imagen
Des del punt de vista científic i de recuperació del medi, es portaran a terme:
 
·         Delimitació de la zona de pas i acordonament amb pals de fusta (uns 300) tornejada i impregnada de sals de coure d’1,5 m de longitud i 12 cm de diàmetre separats entre ells uns 4,5 m i units mitjançant una corda de 14 mm de gruix per tal d’evitar el pas a la zona a protegir i per canalitzar el pas de la gent cap a la platja.
·         Senyalització amb cartells de fusta indicant l’existència d’una zona de protecció de fauna i flora autòctona protegides sense cridar l’atenció específicament sobre l’existència d’una zona de nidificació  i on s’especifiquin les limitacions d’accés i ús de la zona.
·         Informació ambiental: per tal de sensibilitzar i conscienciar la gent, així com per actuar d’informació i limitació per evitar accessos descontrolats a la zona que poguessin produir molèsties.
·         Vigilància més intensa per part del Cos d’Agents Rurals i Policia municipal per evitar trepitjades i gossos a les zones de nidificació  durant la temporada de cria.
·         Retardar al màxim l’inici de la neteja mecànica de les platges i fer-ho de forma coordinada per evitar el trepig de les postes que es localitzin.
·         Recuperació progressiva dels ecosistemes dunars desapareguts vetllant per aconseguir un recobriment vegetal òptim per a l’espècie en els sectors prioritaris.
Des del punt de vista educatiu i en col·laboració amb les escoles, es portarà a terme la senyalització d’itineraris per a coneixement dels ecosistemes presents a la zona que permetrà fer una observació de la fauna i de la flora del litoral.
Font: Departament de Territori i Sostenibilitat > Medi Ambient i Sostenibilitat

 
Daniel Calveras. Medi Ambient Fundalis
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: