El canvi climàtic, una veritat oculta…

A novembre de 2006 us recomanava a molts de vosaltres la visió del documental “Una veritat incòmoda”, un film on l’ex-candidat a la presidència dels EUA, Al Gore, oferia una conferència molt dinàmica sobre el canvi climàtic i l’escalfament global.

Podeu visualitzar-lo a: http://www.youtube.com/watch?v=VHt2UulbgRc

 An inconvenient truth

Aleshores, tots plegats, conscients o inconscients, encara vivíem pujats dalt de la bombolla immobiliària i d’especulació financera, que esclataria l’any següent als mateixos EUA i poc després aquí entre nosaltres, amb unes conseqüències i efectes que encara ara no sabem ben bé quin abast tindran i quins canvis produirà.

Però mentre la bombolla financera ha esclatat i alguna cosa està fent canviar la nostra manera de fer i actuar, hi ha una altra bombolla que de fet ja ha esclatat, però que mantenim oculta, apartada, no prioritària, preocupats i ocupats com estem per la nostra situació econòmica, l’atur, les corrupteles, els seus efectes socials, etc.

Es tracta, entre d’altres problemàtiques ambientals, del canvi climàtic que ja tenim entre nosaltres i que no farà més que incrementar-se durant els propers anys, que està causant i causarà un impacte sobre el medi ambient, la biodiversitat, l’agricultura, l’economia i la societat, amb uns efectes i conseqüències que no sabem fins on poden arribar… però és clar, igual que fèiem el 2006 amb la bombolla immobiliària, seguim mirant cap a una altra banda, pensant que això no ens afecta o no va amb nosaltres o que tampoc hi podem fer res o que algú altre ja ho anirà resolent, i fins i tot ho ocultem en el nostre subconscient i continuem consumint i contaminant com fèiem el 2006, perquè qui vol renunciar al vehicle privat i a l’energia, i el consum “abundant, fàcil i barat”?… igual que al 2006 qui volia renunciar a demanar una hipoteca “barata” per finançar la compra d’un pis, casa, cotxe, electrodomèstic, fer una obra, etc?

A Catalunya des de 1950 i fins al 2011, la temperatura mitjana anual s’ha incrementat en gairebé + 1,5 ºC (i en més de +2ºC a l’estiu). I pel que fa a les precipitacions, es detecta una disminució molt elevada, que podria voltar el -9 %, i els anys 2006 i 2011, a falta de veure les dades del 2012, han estat els dos anys més càlids des del 1950. Per al futur s’espera un increment de temperatura igual o superior, d’entre 0,8°C i 1,8°C en 50 anys, i una disminució de la precipitació d’un – 7,5 %.

Temperatura mitja anual Catalunya

A nivell mundial les projeccions de canvi de temperatura mitja, van des de +2ºC en 100 anys les prediccions més optimistes, fins a +5ºC les més pessimistes, però que es divideixen en +3 i +7ºC sobre els continents, i +2 i +4 º C sobre els oceans.

Global warming projections

Un increment mig de 2, 3, 4, 5 ºC en 100 anys? No és res, ho podem suportar, a l’hivern tindrem menys fred i a l’estiu només és qüestió de pujar l’aire condicionat! …podem pensar. Però i la resta d’éssers vius? Podran suportar aquest increment tant accelerat de temperatures? S’hi podran adaptar a temps? I si no s’hi adapten què passarà amb nosaltres? I si la tonyina, el lluç, la sardina, el calamar, no s’adapta a l’increment de temperatura dels oceans? I si l’alzina, el roure, el pi, l’avet,… no s’adapten a l’increment de temperatures terrestres, la disminució de les precipitacions i l’increment dels incendis? …sortiran corrent?

run forest run

Moltes papallones i ocells sí que han començat a sortir corrent, i ja hi ha espècies de papallones a la mediterrània que s’han desplaçat fins a uns 114 km al nord els darrers 20 anys, mentre diferents espècies d’ocells s’han desplaçat una mitja d’uns 37 km. Però què passa si la resta del seu hàbitat no es desplaça també al mateix ritme…!?

Efectes sobre papallones i ocells

 I si el desgel fa pujar de 0’5 a 1 m el nivell del mar? Podrem conservar les platges i el litoral actual? I els efectes sobre les poblacions i ciutats litorals?

Nivell del mar a l'Estartit

I mentre aquí hem passat un mes de febrer bastant fred, no ens hem assabentat que a Austràlia estan passant un nou estiu de rècords de temperatures elevades, com mai abans havien arribat.

 Rècord temperatura a Austràlia

Si mireu el següent recull d’imatges, podreu veure els canvis mitjos de temperatura de la terra dels darrers 131 anys. En blau surten les zones per sota de la mitja de tots aquests anys, i en groc, carbassa i vermell les zones per sobre de la mitja, i com més vermell, més per sobre.

http://www.climatecentral.org/blogs/131-years-of-global-warming-in-26-seconds/

Quan arribarà el moment que el medi ambient sigui una prioritat i no una veritat oculta en les nostres consciències i en la nostra manera d’enfocar els nostres projectes, hàbits, treball diari i accions? Ho continuarem relegant a un segon o tercer nivell darrera d’altres prioritats i comoditats que creiem més importants? Ens ho podem permetre?

Potser la solució, igual com diuen respecte a la de la crisi econòmica, vindrà quan canviem la manera d’aconseguir i d’utilitzar els recursos com mai hem fet fins ara.

Daniel Calveras


Fonts:

Butlletí d’Indicadors Climàtics del Servei Meteorològic de Catalunya

http://es.wikipedia.org/wiki/Subida_del_nivel_del_mar

http://es.wikipedia.org/wiki/Calentamiento_global

Museu de Ciències Naturals de Granollers

http://www20.gencat.cat/docs/dmah/Home/Ambits%20dactuacio/Medi%20natural/Sistemes%20dinformacio/indicadors%20canvi%20ambiental/Indicadors_conjunts_24oct.pdf

http://www.climatecentral.org/blogs/more-on-australian-heat-and-wildfire-threats-15460

Daniel Calveras. Medi Ambient Fundalis

Anuncis

2 Responses to El canvi climàtic, una veritat oculta…

 1. MA Fundalis says:

  Segons l’últim informe del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), la preocupació pel medi ambient existent a Espanya retrocedeix, en haver passat de ser la prioritat número 15 l’any 2005 a ocupar el número 28 de la llista en l’actualitat.

  Tal com deia, enlloc d’enfrontar el problema, l’ocultem molt en sota d’altres temes que considerem més prioritaris…, però potser ja és hora que el fem aflorar!?

  M'agrada

 2. Daniel Calveras says:

  Avui a l’edició impresa del diari La Vanguardia, a la secció Tendències, publiquen un extens article sobre els efectes del canvi climàtic sobre les papallones, els ocells, etc, agafant de font les dades que jo també vaig utilitzar per redactar aquesta entrada. http://www.lavanguardia.com/20130403/54371923880/aves-y-mariposas-los-termometros-del-planeta-antonio-cerrillo.html

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: