El valor de l’arbre a l’entorn urbà i els seus beneficis ambientals, socials i paisatgístics

El valor de l’arbre
Durant molts anys, la vegetació en general, i els arbres en concret, s’han trobat de manera abundant en els entors rurals. Ara bé, només excepcionalment gaudien d’una consideració especial (un arbre enmig d’una plaça o un passeig arbrat), perquè no es consideraven necessaris. Ja se sap: en economia, quan un bé és abundant, té poc valor.

En un altre entorn, en les ciutats, després de la postguerra i sota la pressió immobiliària, s’imposava la construcció i els arbres eren uns mers destorbs. Així, tant en un àmbit com en l’altre, l’arbre no tenia la carta de ciutadania.

Ara, la majoria de la població viu en edificis envoltats de paviment i el verd comença a ser un bé escàs i, per tant, incrementa de valor per als ciutadans. Quin valor té l’arbre en el medi urbà?
Beneficis
Considerar l’arbre com un element ornamental l’ha banalitzat. La percepció generalitzada que l’arbrat i la vegetació urbana només serveixen per embellir el municipi n’ha devaluat la gestió.

Si mirem l’arbre com un recurs disponible per millorar el municipi, veurem que hi ha una gran varietat de respostes a les necessitats dels ciutadans.

Qualitat ambiental
L’arbre actua com un regulador ambiental del medi urbà: contribueix a la millora de l’aire i com a embornal de CO2, i alhora regula la reverberació tèrmica i lumínica provocada pels materials de la construcció.

Però no es tracta de quantificar els paràmetres ambientals des d’una perspectiva descriptiva, sinó de millorar l’habitabilitat de l’entorn urbà. Així com a l’arquitectura el concepte de confort forma part dels criteris de disseny, cal introduir aquest concepte en el disseny de l’espai públic per veure que l’arbre és l’element urbà que més hi contribueix.

Qualitat de vida

L’arbre és un referent que ens connecta amb altres formes de vida i amb la nostra memòria filogenètica. Per aquest motiu, la demanda d’espais verds no és una moda, sinó que respon a l’expressió d’una necessitat que està vinculada al valor simbòlic de la natura.

Hi ha diversos treballs científics que posen en evidència la importància que pot tenir la natura en un entorn urbà com a restauradora de la fatiga provocada per l’estrès de les ciutats, ja que els espais verds porten associada una millora de la salut mental i del benestar emocional de la ciutadania.

Qualitat social
La idea de ciutat està íntimament relacionada amb la idea de l’espai públic com un lloc  de trobada de la majoria de les funcions socials.

Els espais arbrats són llocs que possibiliten la diversitat d’usos, afavoreixen l’encontre i contribueixen a la cohesió social. És a dir, humanitzen l’espai urbà.

Qualitat paisatgística
L’arbrat pot actuar com a element organitzador de la trama urbana, com a coberta de les nostres xarxes viàries i per donar escala humana als edificis.

Els espais arbrats confereixen identitat, estructura i significat al paisatge urbà. Els arbres fan més amable la ciutat i hi donen coherència. De fet, un passeig arbrat, per exemple, pot ser el recurs urbanístic més eficient per connectar dues parts d’un municipi.

L’arbrat com a sistema urbà
Sense treure valor a l’arbre individual, sens dubte, la contribució més significativa a la ciutat prové de la trama arbrada. El conjunt de l’arbrat urbà com a tal constitueix un sistema, és a dir, un conjunt interrelacionat de parts amb identitat i valor propi. El sistema arbrat està constituït pel patrimoni arbori de la ciutat i el seu entorn. Com a sistema, estructura i cohesiona la ciutat i la relaciona amb la resta del territori.

Valor patrimonial
La plantació d’un arbre en els carrers, places i zones verdes d’una població no és una despesa per al municipi, sinó una inversió, és a dir, que si es comptabilitzessin tots els béns municipals, l’arbrat s’hauria d’incloure en l’immobilitzat i s’hauria de calcular el període d’amortització.

Aquest text és la introducció pública de la nova “Guia per a la selecció d’espècies de verd urbàarbrat viari” editada per l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona.

Prement a l’enllaç anterior podeu veure’n la seva presentació completa o bé accedir a la seva compra (cost 5 €).

Daniel Calveras. Medi Ambient Fundalis

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: