La Fundació Ginac i el model de recollida de residus porta a porta de Vila-rodona

Des de l’any 2010 que al municipi de Vila-rodona, amb la col·laboració de la Fundació Ginac, s’ha estat implantant progressivament un sistema de recollida de residus porta a porta, el qual conté alguns aspectes que el converteixen en un model innovador, que ha obtingut bons resultats ambientals, econòmics i socials.

El model de Recollida de residus Porta a porta de Vila-rodona.

El servei consisteix en la recollida dels residus municipals (de particulars i comercial) pel sistema porta a porta. Els veïns dipositen davant la seva porta, uns dies determinats a la nit, els residus generats, classificats segons fraccions (paper i cartró; envasos; matèria orgànica; i rebuig) i una brigada de 2 persones de la Fundació Ginac ho passa a recollir casa per casa.  Els elements més innovadors del sistema són, que:

–       El servei es fa amb un vehicle elèctric, adaptat a la recollida de dues fraccions, però que conserva la polivalència com a vehicle de brigada municipal (disseny del remolc proposat per Ginac i Grau Maquinaria)

–       El transport i la gestió posterior es fa utilitzant el mateix sistema de contenidors de carrer, que ara es troben concentrats en un únic punt. Per tant no ha implicat un cost d’inversió en sistemes nous de contenidors ni un canvi en l’empresa gestora. Sí que ha calgut adaptar-los al nou sistema de descàrrega.

–       Els residus generats es pesen a Vila-rodona mateix, gràcies a la col·laboració de la Cooperativa que cedeix la seva bàscula, fet que permet tenir dades reals de la generació i selecció dels residus del municipi, abans que el camió de l’empresa gestora, reculli els residus dins d’una ruta que passa també per altres municipis, tot barrejant-los.

Aquest sistema ha permès obtenir un descens de la quantitat de residus totals generats o imputats al municipi (sobretot de la fracció resta), un increment de la recollida de les fraccions reciclables i valoritzables (s’ha passat del 27 % del 2011 al 68 % el 2012), la desaparició dels contenidors dels carrers, menors costos en gestió de residus, i la generació de dos llocs de treball ocupats per persones amb risc d’exclusió.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats locals, el Club de Fútbol, la Cooperativa, la participació activa de l’Escola Bernardí Tolrà, l’AMPA, el Col·lectiu de Dones i l’Associació de Jubilats.

I al llarg del procés ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona, l’Agencia de Residus de Catalunya, el Departament de Treball i el Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: